Abonneer ons
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nieuwe spannende en leuke artikelen
Related Products

50 Shades of Grey - Inner Goddes Jiggle Balls

Pleasure Boost Oil - Sitre

The Oh Collective - Turn Me On | Massagekaars & Gua Sha Steen | Vetiver & Bergamot

50 Shades of Grey - Inner Goddes Jiggle Balls

G-spot & Clitoris Vibrator - Kit | The Oh Collective

Pijn tijdens of na de seks - tekenen van endometriose of een SOA?

0 comments

Pijn tijdens of na de seks - tekenen van endometriose of een SOA? - Yonifyer

Vandaag hebben we het over een onderwerp waar veel vrouwen mee te maken krijgen: pijn tijdens of na de seks. Seks is natuurlijk hartstikke leuk en plezierig, maar soms kunnen er tijdens en achteraf klachten optreden in de onderbuik. Laten we eens kijken wat er kan gebeuren, waarom dit gebeurt en wat je kunt doen om dit te voorkomen.


Wat is pijn bij het vrijen?

Sommige vrouwen hebben pijn tijdens de seks, wanneer er een penis of vinger de vagina in gaat. Deze pijn wordt vaak omschreven als een branderige pijn. Ook kan de pijn juist achter in de vagina zitten of voelbaar zijn in de onderbuik. Verder kan het juist na de seks pijn of branderig voelen. Het kan zelfs zo’n pijn doen dat je niet eens meer seks wilt hebben. Je kan je wel voorstellen dat dit negatieve effecten op je relatie kunt hebben. Bij sommige vrouwen is zelfs de pijn de hele dag aanwezig. De pijn is dan bijvoorbeeld ook voelbaar bij zitten en kan een kloppend gevoel geven bij de ingang van de vagina. Dit laatste komt meestal voor bij vrouwen in of na de overgang. 


Het is belangrijk om te weten dat pijn bij de seks of tijdens het vingeren niet normaal is en dus niet pijn hoort te doen. Toch komt het relatief vaak voor. Pijn bij de seks, kan verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt pijn veroorzaakt door een aandoening of psychische oorzaak. 


Hoe vaak komt pijn bij het vrijen, voor bij vrouwen?

Ongeveer 20 van de 100 vrouwen heeft wel eens pijn bij vrijen.
Ongeveer 5 van de 100 vrouwen heeft vaak pijn bij vrijen.
Ongeveer 11 van de 100 vrouwen jonger dan 25 jaar heeft vaak pijn bij vrijen.



Wat voor pijn kun je voelen bij seks?

De pijn die je kunt voelen tijdens of na de seks, kan op verschillende plekken zitten:

  • In je buik. En dan vooral in je onderbuik. Dit kan je tijdens of na de seks voelen. 
  • Pijn bij de ingang van de vagina als de piemel,een seksspeeltje of er een vinger in gaat. De meeste vrouwen omschrijven het als een schurende, brandende pijn. Ook de huid rond de ingang van de vagina kan pijnlijk zijn bij aanraking. Dit wordt ook wel dyspareunie genoemd. Deze pijn kan ook na het vrijen nog aanhouden en vooral bij het plassen ook voelbaar zijn. 
  • Pijn dieper in de vagina. Vooral voelbaar tijdens penetrerende seks waarbij de penis in de vagina gaat. Dit wordt dan ook wel diepe dyspareunie genoemd. 
  • Als je moet plassen nadat je seks hebt gehad 


Oorzaken van pijn bij het vrijen

Vaak heb je wel een vermoeden waardoor de pijn is ontstaan: bijvoorbeeld een ruige sekspartij of een groot geschapen partner. Maar soms is er ook meer aan de hand. Meestal is er gewoon sprake van een volkomen ongevaarlijke aandoening. We zullen je hier een overzicht geven van verschillende oorzaken, van ongevaarlijke tot serieuzere oorzaken:


1. Te groot geschapen 

Laten we beginnen met de meest voorspelbare oorzaak. Een té grote penis. Mensen denken dat het het beste geschenk kan zijn die je kan krijgen: een (te) grote penis. Je wilt natuurlijk wel graag wat voelen, maar de langste formaten kunnen dus ook voor veel discomfort zorgen.

Je baarmoederhals kan er namelijk flink van langs krijgen als die lange, harde penis tegen je baarmoederhals aan beukt. Dit kan namelijk diepe pijn veroorzaken en dit kan ook nog voelbaar zijn na de seks. Zie het maar als inwendige blauwe plekken die ontstaan door het stoten van de penis tegen de baarmoedermond.

De beste oplossing hiervoor is om even aan de bel te trekken en je partner te vragen of die wat rustiger kan doen. Soms moet je eerst nog meer opwinding opbouwen en eerst langzamer beginnen voordat hij dieper en harder kan stoten. Neem hiervoor even de tijd. In opgewonden staat gaat de baarmoeder namelijk dieper liggen en is er daardoor meer ruimte in je vagina en ben je natter waardoor het fijner aanvoelt.

Ook is het belangrijk dat je je ontspant en wat glijmiddel gebruikt. Als het na dit nog steeds pijn doet, is het misschien verstandig om op zoek te gaan naar standjes waarbij hij niet zo diep kan komen. Er bestaan zelf zogenaamde ‘bumpers’ die ervoor zorgen dat de penetratie minder diep kan.
Ohnut is hier een voorbeeld van. Het is natuurlijk geen wondermiddel maar het is iets wat je kunt proberen

 

2. Te ruige seks

Eigenlijk hetzelfde verhaal als met die uit de kluiten gewassen piemel. Ook door te harde penetratie tegen de baarmoedermond kunnen er interne lichte kneuzingen optreden. De enige manier om dit te voorkomen is door het de volgende keer even wat rustiger aan te doen. Door het harde stoten krijg je pijn in je onderbuik.

 


3. Je bent (nog) niet opgewonden genoeg 

Het kan namelijk even duren voordat je vagina vochtig wordt, dat is normaal. Wanneer je opgewonden bent, wordt je vagina meestal vanzelf ‘nat’ en hoort het penetreren makkelijk en pijnloos te vergaan. Wanneer de vagina nog niet opgewonden genoeg is, is die nog niet nat genoeg om gepenetreerd te worden en kunnen je bekkenbodemspieren ook nog gespannen zijn. Echter kunnen er allerlei redenen zijn waardoor je vagina niet vochtig genoeg wordt.


Oorzaken van vaginale droogte:
  • Als je te druk in je hoofd bent
  • Stress 
  • Door traumatische ervaring met vrijen 
  • Door angst voor pijn
  • Als je niet tevreden bent over jullie seksleven
  • Als je eigenlijk niet zin hebt om te vrijen en dit niet durft te zeggen
  • Als jullie te weinig tijd maken voor vrijen en voorspel
  • Als de penis of vinger even te lang eruit is geweest

Wat kun je doen als de vagina niet vochtig genoeg is?

  • Een uitgebreid voorspel is vaak de sleutel tot succes. Probeer eerst nog wat te zoenen, vingeren of beffen. Dit helpt vaak om opgewonden te worden. 
  • Nog steeds niet genoeg? Bepaalde medicijnen kunnen namelijk invloed hebben op de vochtigheid van je vulva. Lukt het niet om vochtig genoeg te worden? Gebruik dan een glijmiddel om het makkelijker te maken. Dit zou de pijn moeten verlichten


3. Een te volle endeldarm

Yep, dat had je vast niet verwacht en het klinkt ook niet echt fris. Toch kan het echt de oorzaak zijn van jouw problemen tijdens de seks. Als je stoelgang-problemen ervaart en de endeldarm vol zit, kan dit tegen je vagina aandrukken. Om dit probleem op te lossen is het dus belangrijk om je stoelgang weer op gang te krijgen. Dit doe je door voldoende water te drinken, te bewegen en vezelrijk voedsel te eten. 

 

4. Pijn in je buik of vagina omdat je gespannen of zenuwachtig bent.

Hoewel seks leuk is kan het soms ook spannend zijn. Vooral als je het bijvoorbeeld nog nooit of niet zo vaak hebt gedaan. Of wanner je het met een nieuw iemand gaat doen of je je wat onzeker voelt. Maar ook kan het komen doordat je iets traumatisch hebt meegemaakt met seks wat niet fijn was. In deze gevallen kan het ervoor zorgen dat je je gespannen voelt. Hierdoor kunnen je bekkenbodemspieren zich gaan aanspannen en wordt penetreren pijnlijk. Heb je iets vervelends meegemaakt en wil je hierover praten? Dan kun je terecht  bij Centrum voor seksueel geweld (externe link, opent in nieuw venster). Soms helpt het om minder gespannen te zijn door er over te praten met de persoon met wie je seks wilt hebben en aangeeft waarom je het spannend vind. Bedenk samen wat je fijn vind.

 

5. Een huidprobleem of ontsteking.

Soms kunnen huidproblemen of ontstekingen pijn geven bij het vrijen. Denk hierbij aan: eczeem, een schimmel, de huidziekte lichen sclerosus, een blaasontsteking of een dunne droge huid.

 

6. Een latex of sperma allergie

Latex allergie

Er zijn best veel mensen met een latex allergie, waardoor zij geen reguliere condooms kunnen gebruiken omdat deze van latex zijn gemaakt. Je kan dan na het gebruiken van een condoom jeuk of een  branderig gevoel krijgen rondom en/of in je vagina. Zo’n allergie kan in het niet ontstaan en kan je dus verrassen als je er eerst nooit last van hebt gehad. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook latex-vrije condooms.

Sperma allergie

Hoewel dit extreem zeldzaam is, komt het zo nu en dan voor dat vrouwen allergisch zijn voor het sperma van hun partner. Je merkt dit dor zwellig, jeuk en een branderg gevoel dat onstaat na de seks. Heb je na de seks met condoomn nergens last van dan kan je inderdaad hier last van hebben.

Op allergieën kan je als eerste terecht bij je huisarts. Deze kan je indien nodig doorverwijzen naar een allergoloog of dermatoloog.



7. Een gekantelde baarmoeder 

De baarmoeder ligt bij 90% van de vrouwen normaal. Bij 10% ligt deze echter wat naar achteren. Dit fenomeen komt voornamelijk voor bij Aziatische vrouwen. Het klinkt heftig, maar dat valt wel mee. Toch kan het wel wat kwaaltjes veroorzaken zoals stekende pijn tijdens de seks, buikpijn en rugpijn. Probeer in dit geval te experimenteren met verschillende standjes en ontdek welke standjes het minste pijn opleveren. 


8. De overgang

In de overgang kan het wat langer duren voordat de vagina vochtiger wordt. Dit komt doordat het lichaam dan minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen aanmaakt. Hierdoor wordt de binnenkant van de vagina dunner en minder soepel. Dit kan zorgen voor droogheid, irritatie en jeuk en hierdoor kan het penetreren pijnlijk worden. We raden je dan aan om glijmiddel te gebruiken.



9. Verstoorde hormoonhuishouding

De hormoonhuishouding van een vrouw kan nogal wispelturig zijn en is niet altijd even stabiel. Is er sprake van een verstoorde hormoonhuishouding, dan kan het zijn dat er minder oestrogeen aangemaakt wordt en kan er net zoals bij de ovegrang er voor zorgen dat je vaginaweefsel dunner wordt. En dunner vaginaweefsel betekent vaak ook een meer gevoelige vagina, een drogere vagina en minder elasticiteit van de vaginawand, wat weer meer kans op infecties en pijn bij seks kan veroorzaken. Heb je het vermoeden dat jouw hormoonhuishouding uit balans is, dan kun je het beste een consult aanvragen bij de huisarts of gynaecoloog. 

 

10. Emotionele oorzaken

We hebben het hier al eerder over gehad. Maar pijn tijdens de seks kan ook komen door: stress, zenuwen, geen zin of traumatische seksuele ervaringen. Hierdoor kun je moeite krijgen met vochtig worden en verkrampt raken. Hieruit kan ook vaginisme ontstaan. Mocht dit de reden van jouw pijn zijn, dan raden we aan om professionele hulp te zoeken zoals bij een psycholoog of een seksuoloog.



11. Blaasontsteking 

Blaasontsteking is een veelvoorkomend vrouwenkwaaltje. Een andere benaming is urineweginfectie. Dit is de verzamelnaam voor alle infecties die betrekking hebben op de urinewegen: nier, nierkelk, urineleiders, blaas, en urinebuis.

Een veelvoorkomend symptoom is een branderig gevoel bij het plassen, maar toch hoef je hier niet altijd last van te hebben. Je kan ook alleen last hebben van een zeurende en drukkende pijn in de onderbuik. Deze symptomen kunnen na de seks nog erger worden. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn: vaak kleine beetjes moeten plassen, het gevoel dat je niet goed hebt uitgeplast, rugpijn en donkere urine.

Het is belangrijk om veel water te drinken en cranberrysap te drinken. Gaat het niet vanzelf over, dan moet je naar de huisarts voor een antibiotica kuur. Het is belangrijk om niet te lang met deze klachten rond te blijven lopen. De infectie kan zich dan namelijk verder verspreiden en dan kan er een nierbekken ontsteking ontstaan. Dit is nog vervelender.

En dames, vergeet nooit te plassen na de seks. Hiermee verklein je de kans op een blaasontsteking. Door te plassen na de seks, spoel je namelijk ongewenste bacteriën weg.



12. Vaginale Schimmelinfectie 

Een schimmelinfectie in de vagina wordt in meer dan 80% van de gevallen veroorzaakt door de gist schimmel Candida albicans.

Op de slijmvliezen van je vagina leven van nature allerlei gist schimmels. Wanneer de vaginale flora uit balans raakt - door bijvoorbeeld een factor als sperma - kan zo’n gist-schimmel zich gaan vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot een schimmelinfectie.

Bij een vaginale schimmelinfectie krijg je last van jeuk, rode en gezwollen en pijnlijke schaamlippen, een branderig gevoel en geurloze, witte klonterige afscheiding. Hierdoor wordt penetratie ook minder fijn en kan de klachten alleen maar erger worden. Doordat de slijmvliezen van de vagina aangetast zijn kunnen er zelfs mini scheurtjes ontstaan door frictie.

Houd er ook rekening mee dat je als vrouw je partner kan besmetten tijdens de seks. Andersom kan niet, waardoor het ook niet wordt gezien als geslachtsziekte Het is echter wel vervelend en we raden om even langs de drogist te gaan of huisarts. Je kan heel eenvoudig een vaginale capsule inbrengen of crème die de schimmel doodt. Klachten verzachten hierna gelukkig snel. 



13. Pijn in je buik of vagina door een SOA

Heb je pijn in je onderbuik of vagina tijdens of na de seks? Bijvoorbeeld als je daarna gaat plassen? Dat kan dit ook door een SOA komen. De pijn heb je de meestal ook op andere momenten. Dus niet alleen na seks. 

Klachten van een SOA bij je vagina:
  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • Pijn en bloed uit je vagina tijdens of na seks
  • Bloed uit je vagina terwijl je niet ongesteld bent
  • Meer of ander vocht uit je vagina (afscheiding). Soms ruikt dit niet lekker
  • Erge pijn in de onderbuik

Chlamydia en gonorroe
Dit zijn bacteriële infecties in de onderbuik die dezelfde symptomen tonen zoals stekende, snijdende sensaties in de onderbuik. Ook kan er een branderig gevoel komen bij het plassen. 


Genitale herpes of genitale wratten
Ginitale herpes
is een virale infectie en is daardoor een anders soort seksueel overdraagbare aandoening. Deze infectie wordt namelijk overgegeven van slijmvlies tot slijmvlies en verlaat nooit meer het lichaam. Het kan in het lichaam slapen en pas veel later of nooit tot uiting komen.
Herpes is niet gevaarlijk, maar zorgt voor veel ongemak. Het veroorzaakt een branderig gevoel in en rond de vaginale opening. Krijg je wel een uitbraak, dan kan je last krijgen van pijnlijke blaren die openbarsten en veranderen in zweren. Dit kan voor heel veel ongemak en pijn zorgen. 

Ook genitale wratten is een soa die je meestal zelf kan zien op de piemel of vagina. Je ervaart hierbij niet alleen pijn tijdens seks, maar vaak ook op andere momenten. De klachten kunnen ook tijdelijk even weggaan en later weer terugkomen. Heb je herpes of wratten op je piemel of vagina? Dan kun je beter wachten met seks tot de klachten over zijn. Denk je dat je misschien herpes of wratten hebt? Ga dan naar je huisarts.



Heb jij deze klachten?

Dan heb je misschien:

Pijn bij het plassen

Chlamydia 

Gonorroe

Herpes 

Trichomonas

Pijn bij je vagina als je seks hebt 

Chlamydia 

Pijn bij de vagina

Herpes

Genitale Wratten

Pijn in de buik bij vrouwen

Chlamydia 

Gonorroe



Heb je een van deze klachten? Neem dan contact op met je huisarts of doe de SOA-check-test hier.

Te lang doorlopen met klachten is geen optie. Wist je dat bepaalde SOA’s onvruchtbaarheid en andere serieuze consequenties kunnen veroorzaken? Liever een artsenbezoekje te veel dan te weinig, is ons advies. 



14. Vochtblaasjes op eierstokken

Vochtblaasjes op de eierstokken - ook wel ovariumcysten genoemd - zijn meestal goedaardig en verdwijnen vanzelf binnen drie maanden (na je menstruatie). Toch kan het tijdelijk voor pijn zorgen in de linker of rechter zij na de seks. Als de cyste groot is kan het ook buikpijn en buikkrampen veroorzaken tijdens en vooral na de seks. Verdenk je hier last van te hebben, maak dan voor de zekerheid een afspraak met je huisarts. 

 


15. Endometriose

Bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft last van endometriose. Dit is een chronische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies ook op plaatsen buiten de baarmoeder groeit. Dit weefsel zorgt voor een chronische ontsteking waarbij een veelvoorkomende symptoom buikpijn is.

Tijdens de menstruatie kan dit langdurige hevige buikpijn veroorzaken. Ook tijdens en na de seks kan endometriose voor aanhoudende buikpijn zorgen. Het wordt omschreven als een diepe, scherpe buikpijn. Andere symptomen zijn: buikpijn, vermoeidheid, opgeblazen gevoel, diarree of constipatie rondom de menstruatie, pijn in de benen en slapeloosheid.

Niet elke vrouw met deze aandoening ervaren deze heftige symptomen. Verdenk je dat jij misschien ook last hebt van endometriose? Neem dan contact op met je huisarts.



16. Vleesboom

Een vleesboom is een goedaardig gezwel in de spierwand van de baarmoeder. In enkele gevallen groeit een vleesboom uit tot een tumor. Waarom deze vleesbomen zich bij sommige vrouwen ontwikkelen is nog onduidelijk.


Klachten bij een vleesboom:

  • Buikpijn 
  • Drukkend gevoel in de onderbuik
  • Pijn die uitstraalt naar de rug
  • Pijn tijdens en na het vrijen 


Meer adviezen & tips voor bestrijden en voorkomen van pijn bij vrijen

Gebruik een vibrator

Ervaar je pijn of angst tijdens het vrijen, dan kan je eerst oefenen met een vibrator. Door rustig eerst alleen te experimenteren met een passende vibrator kan je weer leren te genieten van de opwinding en sensaties zonder spanning. Zo kun je oefenen om je bekkenbodemspieren meer te ontspannen waardoor penetreren makkelijk moet gaan. Leer wat jou echt opgewonden maakt, waardoor je beter nat en ontspannen kan worden. Ook blijf je seksueel actief als je regelmatig masturbeert. Dit zorgt ervoor dat je seksuele organen goed doorbloed blijven en dus de vagina in goede conditie houdt. Een vibrator is daarbij dus een handig hulpmiddel. 

 

Neem de tijd om opgewonden te raken en voor voorspel

Het kan zijn dat je meer moeite moet doen om opgewonden te worden. Maak er tijd voor zodat je je ontspannen kan voelen en ‘nat’ kan worden. Sla voorspel niet over en neem de tijd en aandacht voor elkaar.



Gebruik glijmiddel of verzachtende en beschermende crème.

Na alle tips nog steeds moeite om vochtig te worden of is er een andere reden waardoor het moeizaam gaat? Gebruik dan zeker altijd glijmiddel! Ook kan je een verzachtende crème gebruiken zoals vaseline-paraffine om alles beneden soepel te houden.  



Experimenteer met verschillende standjes

Leer welke standjes voor jou prettig aanvoelen en geen pijn veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld ook fijn zijn om standjes te doen waarbij jij als vrouw de controle hebt. Zo kan je zelf bepalen wat fijn voelt en hoe diep hij gaat. 

 

Probeer seks zonder geslachtsgemeenschap 

Experimenteer eens met andere vormen van gemeenschap. Kies er bijvoorbeeld voor om een erotische massage te geven of ontvangen of verdiep je in tantra. In de tijd dat er even niet echt wordt gevreeën, kunnen de pijnlijke plekjes tijd nemen om te helen. Ook is het leuk om nieuwe manieren te ontdekken om verbonden te raken met elkaar.

 


Bekkenbodem-oefeningen 

Als de pijn die je ervaart tijdens de seks wordt veroorzaakt door te gespannen bekkenbodemspieren, dan kan het helpen door deze spieren te leren beheersen. Door het aanspannen van deze spieren wordt namelijk de vagina smaller en kan het penetreren van de penis nog pijnlijker worden. Als je weet hoe je je bekkenbodemspieren kan gebruiken, weet je ook hoe je ze kunt ontspannen. 

 

Praat erover en zoek professionele hulp

Praat over je pijnklachten met je partner, familie of vrienden. Misschien kunnen ze je hierbij wel helpen en herkennen zij dit probleem ook. Door te praten, te luisteren en te oefenen met je partner, kan je elkaar weer beter vertrouwen en begrijpen. Het plezier in vrijen kan zo weer helemaal terugkomen. Pijn bij het vrijen hoort dus eigenlijk niet. Dus als je dit ervaart is het verstandig om voor de zekerheid even langs de dokter te gaan of om contact op te nemen met een seksuoloog. In de meeste gevallen is het niets ernstigs, maar het is toch slim om het te laten nakijken. 

 


Adviezen om goed voor de vagina te zorgen

Wassen:

  • Was de ingang van de vagina maximaal een keer per dag met lauw water
  • Gebruik geen zeep of douchegel bij het wassen van de vagina. Gebruik ook geen zeepvrije producten, vaginale spoelingen of andere speciale vagina producten die te koop zijn bij de drogist. Al deze middeltjes kunnen de vagina juist meer irriteren en infecties veroorzaken. 
  • Dep de ingang van de vagina voorzichtig droog na het wassen.  Ga niet te hard met je handdoek schuren, want dit kan de vagina irriteren. 


Kleding en ondergoed

  • Draag katoenen ondergoed die niet te strak zit. Synthetische stoffen laten namelijk geen zuurstof door waardoor bacteriën makkelijk kunnen gaan broeien. Dit kan anders weer schimmelinfecties veroorzaken.
  • Als je inlegkruisjes gebruikt, gebruik dan inlegkruisjes die van katoen zijn. 
  • Draag broeken die niet te strak zitten
  • Trek zo snel mogelijk iets droogs aan na het zwemmen of sporten. Natte kleding kan de vagina uitdrogen en irriteren. 
  • Slaap zonder onderbroek of met een katoenen onderbroek
  • Zit niet langer dan een uur. Sta regelmatig op

Eten, drinken en naar de wc gaan

  • Eet genoeg vezels en drink elke dag genoeg water. 
  • Gebruik zacht wit toiletpapier zonder parfum. 
  • Gebruik geen vochtige doekjes 
  • Houd niet je plas te lang op en plas altijd goed uit. 

Bij ongesteld zijn:

  • Gebruik katoenen maandverband of tampons zonder parfum
  • Verwissel je maandverband of tampons om de 4 uur of sneller als je veel bloed verliest. 
  • Gebruik een menstruatie cup

Sporten en bewegen

  • Zorg voor een fietszadel dat lekker zit 
  • Zorg bij paardrijden voor een broek die goed past
  • Trek na het sporten zo snel mogelijk, schone dorge kleren aan
  • Pijn bij de vagina na het sporten? Houd er dan een ijszak met een handdoek omheen tegen de ingang van de vagina aan. 

Natuurlijk zijn dit slechts suggesties en is het belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Als de pijn aanhoudt of verergert, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen.


Laten we het afronden

Dus daar heb je het! Pijn tijdens of na de seks kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals een soa of endometriose. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en actie te ondernemen als je ongemak ervaart. Maar maak je geen zorgen, er zijn oplossingen en behandelingen beschikbaar die jou kunnen helpen. Dus adem in, adem uit en stap uit die angstzone!

Bedankt voor het lezen, lieve lezers! Ik hoop dat dit artikel jullie heeft geholpen om wat meer inzicht te krijgen in pijn tijdens of na de seks. Onthoud altijd dat gezondheid prioriteit heeft, dus aarzel niet om hulp te zoeken als je dat nodig hebt. Blijf veilig en blijf glimlachen!

 

💭 Heb jij wel eens last van pijn bij het vrijen? Deel je ervaring (anoniem) met ons hieronder!

Reacties

No comments

Laat een reactie achter
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je kan bij naam 'anoniem' invullen als je anoniem wilt reageren.