Abonneer ons
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nieuwe spannende en leuke artikelen
Related Products

50 Shades of Grey - Inner Goddes Jiggle Balls

Pleasure Boost Oil - Sitre

The Oh Collective - Turn Me On | Massagekaars & Gua Sha Steen | Vetiver & Bergamot

50 Shades of Grey - Inner Goddes Jiggle Balls

G-spot & Clitoris Vibrator - Kit | The Oh Collective

Lust of liefde? Hoe herken je het verschil?

0 comments

Lust of liefde? Hoe herken je het verschil? - Yonifyer

Liefde blijft een mysterieus fenomeen in de wetenschap. Zowel liefde als seks kunnen hevige reacties oproepen, maar soms kan het lastig zijn om te zeggen waar het nu precies om draait. Soms voelt de één liefde, terwijl het bij de ander eigenlijk alleen maar om de lust gaat. Maar wees gerust, tussen liefde en lust zit wel degelijk verschil. Liefde is namelijk meer dan alleen een seksuele connectie. Gelukkig is er een methode ontdekt om lust en liefde van elkaar te onderscheiden. En wij gaan jou helpen dit verschil beter te begrijpen voor jouw relatie met die ander.


Het verschil tussen liefde en lust

Voordat we dieper ingaan op hoe je lust en liefde kunt herkennen, laten we eerst even stilstaan bij wat deze termen eigenlijk betekenen.

 

Wat is Lust?

Lust verwijst naar een intense fysieke aantrekkingskracht tot iemand anders. Het draait hierbij voornamelijk om verlangen en genot op seksueel gebied. Lust kan snel opkomen en ook weer snel verdwijnen.

 

Wat is liefde?

Aan de andere kant hebben we liefde, dat veel complexer is dan pure lust. Liefde gaat verder dan louter fysiek genot en richt zich ook op emotionele verbondenheid, wederzijdse steun en respect voor elkaar.

Volgens wetenschappers kan romantische liefde worden onderverdeeld in drie categorieën: lust, aantrekkingskracht en hechting. Bij elk van deze categorieën komen eigen hormonen spelen.

 

Bij aantrekkingskracht liggen de wortels in de evolutionaire nood om ons voort te planten.

Lust wordt voor het grootste deel bepaald door de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen. Dit zijn de hormonen die onder meer verantwoordelijk zijn voor ons libido.

Bij liefde komt ook nog eens ‘hechting’ om de hoek kijken. Liefde gaat over een menselijke basisbehoefte om ons te hechten aan mensen die er toe doen. Het hormoon dat hierbij om de hoek komt kijken is dopamine, een gelukshormoon. Liefde draait om een veilig, liefdevol gevoel bij je partner. Elkaar accepteren en iemand in vertrouwen nemen.

Nu je begrijpt wat lust en liefde inhouden, vraag je je misschien af hoe je het verschil kunt herkennen in jouw relatie. Gelukkig zijn er verschillende signalen waarop je kunt letten.

 

1. Tijd en investering: Liefde kost tijd en moeite.

Het opbouwen van een diepgaande emotionele verbinding vergt geduld en doorzettingsvermogen. Lust daarentegen kan snel ontstaan en verdwijnen zonder dat er veel inspanning voor nodig is.

 

2. Diepgang van gesprekken:

Liefde gaat gepaard met diepgaande gesprekken waarin je je emoties, dromen en angsten deelt. Als jullie alleen oppervlakkige gesprekken voeren over alledaagse onderwerpen, dan is de kans groot dat het meer om lust dan om liefde gaat. 

 

3. Verlangen naar elkaars geluk:

In een liefdevolle relatie staat het welzijn van de ander centraal. Je gunt elkaar geluk, zelfs als dat betekent dat je soms zelf iets moet opgeven. Lust daarentegen is vaak egoïstischer van aard en draait vooral om bevrediging van eigen verlangens.

  

4. Toekomstplannen:

Als jullie samen toekomstplannen maken en praten over een gezamenlijke toekomst, dan wijst dit op liefde. Lust daarentegen houdt zich meestal niet bezig met de lange termijn.

 

5. Intimiteit buiten de slaapkamer:

Liefde gaat niet alleen over seksuele intimiteit, maar ook over emotionele verbondenheid buiten de slaapkamer. Samen lachen, huilen of gewoonweg genieten van elkaars gezelschap zijn tekenen van liefde.

 

 

Signalen van lust die jij zelf merkt

 • Het hebben van een verhoogde hartslag en ademhaling wanneer je in de buurt bent van degene waar je lustgevoelens voor hebt.
 • Het voelen van een tintelend gevoel in je lichaam, vooral in de buurt van je geslachtsdelen.
 • Het hebben van intense fantasieën over seksuele ontmoetingen met die persoon.
 • Het voelen van een sterke drang om fysiek contact te maken, zoals aanraken, kussen of knuffelen.
 • Het voelen van een intens verlangen om de persoon te zien en bij hen te zijn.
 • Het hebben van seksuele dromen over de persoon.
 • Het voelen van een onweerstaanbare drang om te flirten en te verleiden.
 • Het voelen van een verhoogde seksuele energie en opwinding.
 • Het vinden van excuses om dichter bij de persoon te komen, zoals het vragen om hulp of advies.
 • Het hebben van een sterke interesse in de seksuele voorkeuren en verlangens van de persoon.
 • Een verhoogde gevoeligheid voor de persoonlijke geur van de persoon.
 • Het verlangen om seksuele handelingen uit te voeren.
 • Het vinden van excuses om de persoon aan te raken, zoals het geven van een knuffel of het aanraken van de arm.
 • Het voelen van een verhoogde opwinding en genot tijdens seksuele activiteit met de persoon.

 

Signalen van liefde die jij zelf merkt

 • Het hebben van een warm en opgetogen gevoel wanneer je aan de persoon denkt waar je verliefd op bent.
 • Het voelen van vlinders in je buik en een licht gevoel in je hoofd wanneer je in de buurt bent van de persoon.
 • Het hebben van een verlangen om tijd door te brengen met de persoon en het plannen van activiteiten samen.
 • Het voelen van een sterke emotionele band met de persoon.
 • Het hebben van een diep respect en waardering voor de persoon, inclusief hun unieke eigenschappen en eigenaardigheden.
 • Het voelen van een sterke wens om de persoon te beschermen en te ondersteunen, vooral wanneer ze het moeilijk hebben.
 • Het hebben van een verlangen om je leven te delen met de persoon en een toekomst samen te plannen.
 • Het ervaren van een gevoel van rust en veiligheid wanneer je bij de persoon bent.
 • Het voelen van een verhoogd gevoel van empathie en begrip voor de persoon.
 • Het hebben van vertrouwen in de persoon en het gevoel hebben dat ze jouw vertrouwen waard zijn.
 • Het ervaren van een gevoel van vertrouwen in de relatie en een bereidheid om compromissen te sluiten.
 • Het vinden van troost en steun bij de persoon, zelfs in moeilijke tijden.
 • Het hebben van een verlangen om de persoon te laten zien hoeveel ze voor jou betekenen en hun geluk prioriteit te maken.

 

Kan lust veranderen in liefde?

Zeker weten, lust kan zeker veranderen in liefde! Wanneer we ons aangetrokken voelen tot iemand op basis van uiterlijk, kan dit de eerste stap zijn naar het ontwikkelen van gevoelens van liefdeNaarmate we iemand beter leren kennen en tijd doorbrengen met die persoon, kunnen we een diepere emotionele band ontwikkelen die verder gaat dan alleen fysieke aantrekkingskracht.Wat zegt de lichaamstaal van liefde en lust?

Lichaamstaal kan een krachtig middel zijn om emoties over te brengen. Hieronder een enkele voorbeelden van lichaamstaal die geassocieerd worden met liefde & lust.

De lichaamstaal bij liefde: 

 • Oogcontact: Wanneer twee mensen verliefd zijn, zullen ze elkaar vaak diep in de ogen kijken en hun blik niet snel afwenden.
 • Lachen: Lachen is een teken van plezier en geluk. Wanneer twee mensen verliefd zijn, zullen ze vaak veel lachen en genieten van elkaars gezelschap.
 • Nabijheid: Mensen die verliefd zijn, willen vaak dicht bij elkaar zijn. Ze zullen hun lichaam naar elkaar toe richten en zullen vaak fysiek contact zoeken.
 • Aanraking: Fysiek contact is een belangrijk aspect van lichaamstaal bij liefde. Dit kan variëren van zachte aanrakingen, zoals handen vasthouden, tot meer intense omhelzingen en kussen.

 

De lichaamstaal bij lust:

 • Oogcontact: Wanneer iemand lust heeft, zal hij of zij vaak veel oogcontact maken met de persoon waar hij of zij zich toe aangetrokken voelt. Dit kan soms zelfs intens en uitdagend zijn.
 • Fysieke aanwezigheid: Mensen die lust voelen, willen dicht bij de persoon zijn waar ze zich toe aangetrokken voelen.
 • Aanraking: Fysiek contact is ook belangrijk bij lichaamstaal van lust. Dit kan variëren van subtiele aanrakingen, zoals het aanraken van de arm of het been, tot meer intense aanrakingen zoals strelen en kussen.
 • Open lichaamshouding: Mensen die lust voelen, zullen vaak een open lichaamshouding aannemen om te laten zien dat ze geïnteresseerd zijn en open staan voor toenadering.


Wat kun je met deze informatie?

Nu je deze signalen kent, kun je beter beoordelen of het in jouw relatie meer om lust of liefde gaat. Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen goed of fout antwoord is. Soms begint een relatie met lust en groeit het uit tot liefde, terwijl bij anderen de lust altijd dominant blijft.  

Het herkennen van het verschil tussen lust en liefde kan helpen bij het nemen van beslissingen over je toekomstige relaties. Als je op zoek bent naar een langdurige, diepgaande verbinding, dan is het belangrijk om te weten waar je naar op zoek bent.

 
Voorkom dat je onnodig gekwetst wordt

Het herkennen en begrijpen van de signalen kunnen je helpen wanneer je in twijfel verkeerd over een relatie met een potentiële (liefdes of bed) partner. Je kunt zo checken of jullie intenties met elkaar op de zelfde lijn liggen. Zie je veel liefdes signalen? Ga ervoor! Heb jij meer liefdevolle ideeën dan de ander en toont hij juist meer ‘lust’ signalen? Goed om te weten, houd er rekening mee – zodat je niet onnodig gekwetst wordt.

Dus de volgende keer dat je je afvraagt wat jouw gevoelens zijn voor die ander, let dan op deze signalen. Is het vooral fysieke aantrekkingskracht en oppervlakkigheid? Of is er sprake van een diepere emotionele verbondenheid en wederzijdse steun? Alleen jij kunt bepalen wat voor jou belangrijk is.

 

Liefde en lust zijn niet zwart-wit scenario's

Onthoud ook dat liefde en lust niet zwart-wit zijn. Er kunnen gradaties zijn tussen deze twee uitersten. Een gezonde relatie kan zowel passie als emotionele connectie bevatten.

 Dus wees niet te streng voor jezelf als je merkt dat lust een rol speelt in jouw relatie. Uiteindelijk draait het erom dat jij gelukkig bent en de juiste keuzes maakt voor jouw leven.

  

Lust of liefde?

Het verschil herkennen kan soms moeilijk zijn, maar door bewustwording en zelfreflectie kun je beter navigeren door de complexiteit van menselijke relaties. Dus ga op zoek naar wat jouw hart echt verlangt en volg je gevoel. En vergeet niet om ook af en toe een beetje te lachen, want liefde kan soms behoorlijk grappig zijn!


Hebben jullie weleens lust met liefde verward? Laat het ons weten in de reacties.

 

Reacties

No comments

Laat een reactie achter
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je kan bij naam 'anoniem' invullen als je anoniem wilt reageren.