Abonneer ons
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nieuwe spannende en leuke artikelen
Related Products

50 Shades of Grey - Inner Goddes Jiggle Balls

Pleasure Boost Oil - Sitre

The Oh Collective - Turn Me On | Massagekaars & Gua Sha Steen | Vetiver & Bergamot

50 Shades of Grey - Inner Goddes Jiggle Balls

G-spot & Clitoris Vibrator - Kit | The Oh Collective

Vaginale afscheiding: wat is normaal ?

Vaginale afscheiding: wat is normaal ? - Yonifyer

Als vrouw kun je te maken krijgen met verschillende soorten vaginale afscheiding gedurende je leven. Het is een natuurlijk proces dat plaatsvindt in de vagina en helpt bij het reinigen en beschermen van het voortplantingssysteem. Hoewel vaginale afscheiding normaal en gezond is, kan het soms voor verwarring of zorgen zorgen. In dit artikel bespreken we wat als normaal wordt beschouwd, wanneer je medische hulp moet zoeken en hoe je vaginale gezondheid kunt behouden.

 

Wat is vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding verwijst naar het vocht dat uit de vagina komt. Het wordt geproduceerd door de cellen die de binnenkant van de vagina bekleden en de klieren in de baarmoederhals.  Deze afscheiding kan variëren in kleur, consistentie en geur, afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, hormonale schommelingen en de fase van de menstruatiecyclus.Vaginale afscheiding is dus een normaal en natuurlijk fysiologisch proces bij vrouwen. 

 

Welke factoren beïnvloeden de kleur en geur van vaginale afscheiding?

Normaal gesproken heeft vaginale afscheiding een lichte tot heldere witte kleur en een milde geur. Echter, er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de kleur en geur ervan:

 • 🥚 Ovulatie: Tijdens je ovulatie kan de vaginale afscheiding dikker en helderder worden.

 • ❤️‍🔥 Seksuele opwinding: Seksuele opwinding kan leiden tot een toename van vaginale afscheiding en het kan tijdelijk wat waterig of plakkerig aanvoelen.

 • 📈 Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen, zoals die tijdens de menstruatiecyclus of tijdens de zwangerschap, kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid en samenstelling van vaginale afscheiding.

 • 🦠 Infectie: Sommige infecties, zoals een bacteriële vaginose of een schimmelinfectie, kunnen leiden tot veranderingen in de kleur en geur van vaginale afscheiding. In deze gevallen kan de afscheiding er wit, geelachtig of groenachtig uitzien en een sterke geur hebben.

 

Normale vaginale afscheiding

De normale vaginale afscheiding is meestal helder of witachtig van kleur. Het kan een lichte geur hebben die wordt omschreven als zuur of yoghurtachtig. Deze afscheiding is meestal dun en plakkerig. Het helpt om het vaginale weefsel gehydrateerd te houden en beschermt tegen infecties. Normale afscheiding komt voornamelijk voor tijdens je vruchtbare jaren en kan variëren gedurende je menstruatiecyclus. Tijdens de ovulatie kan de afscheiding helderder en rekbaarder worden, vergelijkbaar met eiwit. Dit duidt vaak op vruchtbaarheid en is gunstig voor het bevruchten van een eicel.

De hoeveelheid vaginale afscheiding varieert ook van persoon tot persoon. Sommige vrouwen hebben meer afscheiding dan anderen, wat volkomen normaal is zolang er geen andere symptomen aanwezig zijn.


Normale kenmerken van vaginale afscheiding

Het is belangrijk om te weten wat als normaal wordt beschouwd bij vaginale afscheiding, zodat je eventuele ongewone veranderingen kunt opmerken:

 • 🎨 Kleur: De kleur kan variëren van helder tot melkachtig wit.

 • 💦 Textuur: De textuur kan dun en waterig zijn of dikker en plakkerig.

 • 👃🏼 Geur: Een lichte geur is normaal, maar het mag niet onaangenaam ruiken.

 • ⚖️ Hoeveelheid: Dit kan variëren van weinig tot veel. Het is echter belangrijk om te weten wat normaal is voor jouw lichaam.

 

Abnormale afscheiding

Soms kan de afscheiding afwijken van wat je gewend bent. Hier zijn een paar veelvoorkomende soorten abnormale afscheiding:

1. Witte, dikke, brokkelige afscheiding

Dit kan duiden op een schimmelinfectie, zoals candida (ook bekend als een vaginale schimmelinfectie). Andere symptomen kunnen zijn: jeuk, een branderig gevoel en roodheid van de vagina.

2. Gele of groene afscheiding

Dit kan wijzen op een bacteriële infectie, zoals bacteriële vaginose. Andere symptomen kunnen zijn: een onaangename geur en jeuk of irritatie in de vagina.

3. Grijze afscheiding met een sterke visachtige geur

Dit kan duiden op een infectie genaamd trichomoniasis, die wordt veroorzaakt door een parasiet. Andere symptomen kunnen zijn: jeuk, roodheid en pijn tijdens het plassen.

 


Symptomen van abnormale veranderingen in vaginale afscheiding

Soms kunnen er veranderingen optreden in de vaginale afscheiding die kunnen wijzen op een onderliggende aandoening of infectie. Hier zijn enkele mogelijke ongewone veranderingen:

 • 🎨 Verandering in kleur: Bijvoorbeeld groen, grijs, geel of bruinachtig.

 • 💦 Verandering in textuur: Bijvoorbeeld schuimend, brokkelig of kaasachtig.

 • 👃🏼 Aanhoudende sterke geur: Een sterke en onaangename geur kan duiden op een infectie.

 • 💢 Pijn, jeuk of irritatie: Oncomfortabele symptomen kunnen wijzen op een infectie zoals een schimmelinfectie of bacteriële vaginose.

 

Afwijkende kleuren

Soms kan de kleur van vaginale afscheiding veranderen, wat kan wijzen op een onderliggend probleem. Hier zijn een paar veel voorkomende afwijkende kleuren:

 • 🟡 Geel: Gele afscheiding kan wijzen op een bacteriële infectie, zoals bacteriële vaginose. Andere symptomen kunnen een sterke geur en jeuk zijn.

 • 🟢 Groen: Groene afscheiding kan duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), zoals trichomoniasis. Andere symptomen kunnen jeuk en irritatie zijn.

 • ⚪️ Wit: Witte afscheiding kan normaal zijn, vooral aan het begin of het einde van de menstruatiecyclus. Als de witte afscheiding echter dik en klonterig is, kan dit wijzen op een schimmelinfectie, zoals candidiasis.

 • 🟤 Bruin: Bruine afscheiding kan optreden vlak voor of na de menstruatie. Dit is meestal oud bloed dat wordt uitgescheiden. Als de bruine afscheiding echter gepaard gaat met andere symptomen, zoals pijn of geur, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

 

Afwijkende geuren

Een ongewone geur van vaginale afscheiding kan ook wijzen op een onderliggend probleem. Hier zijn enkele veel voorkomende afwijkende geuren:

 • 🐠 Vissig: Een sterke visgeur kan duiden op bacteriële vaginose of een SOA zoals trichomoniasis.

 • 🍋 Zuur: Een zure geur is vaak normaal en wordt veroorzaakt door de natuurlijke pH-balans van de vagina. Als de geur echter erg sterk is of gepaard gaat met andere symptomen, kan er sprake zijn van een infectie.

 • 🍭 Zoet: Een zoete geur kan wijzen op diabetes. Als je een zoete geur opmerkt in combinatie met andere symptomen zoals veel plassen en vermoeidheid, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

 

Behandeling van vaginale afscheiding

De behandeling van vaginale afscheiding hangt af van de onderliggende oorzaak:

 • 🦠 Infecties: Als de afscheiding wordt veroorzaakt door een infectie, kan een arts antibiotica of anti schimmel medicatie voorschrijven.

 • 🦠 Bacteriële vaginose: Deze aandoening kan worden behandeld met antibiotica in de vorm van crèmes of medicinale tabletten.

 • 🦠 Allergische reacties of irritatie: In dit geval is het belangrijk om te identificeren welke producten of stoffen irritatie veroorzaken en deze te vermijden. Het gebruik van hypoallergene zeep en het vermijden van strakke synthetische kleding kunnen ook helpen.

 

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Hoewel vaginale afscheiding normaal gesproken geen reden tot zorg is, zijn er bepaalde situaties waarbij het raadzaam is om medische hulp te zoeken. Dit omvat:

 • 🎨 Bij veranderingen in de kleur, geur, consistentie of hoeveelheid afscheiding. Als je merkt dat je vaginale afscheiding abnormaal verandert in kleur (bijvoorbeeld wit naar geel of groen) of een sterke onaangename geur heeft, kan dit wijzen op een infectie die behandeling vereist.

 • 💢 Als de afscheiding gepaard gaat met andere symptomen zoals jeuk of irritatie: Als je last hebt van ernstige jeuk, irritatie of een branderig gevoel in de vagina, kan dit duiden op een infectie of een andere aandoening die medische behandeling vereist.

 • 💥 Pijn tijdens het plassen of geslachtsgemeenschap: Als je pijn ervaart tijdens het plassen of tijdens geslachtsgemeenschap, kunnen dit tekenen zijn van een infectie en moet je medische hulp zoeken.

 • 🔄 Bij herhaalde terugkerende infecties.

 • 🩸 Als er sprake is van bloedingen buiten de menstruatiecyclus.

 • 🤒 Je afscheiding gaat gepaard met koorts.

 • 🦠 Je onbeschermde seks hebt gehad en vermoedt dat je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) zou kunnen hebben.

 • 🤰🏽Als je zwanger bent en ongewone afscheiding opmerkt.

Een arts kan de oorzaak van de veranderingen in vaginale afscheiding vaststellen door middel van een lichamelijk onderzoek en mogelijk een uitstrijkje. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over je symptomen, zodat de arts een juiste diagnose kan stellen en passende behandeling kan voorschrijven indien nodig.

 

 

Veelvoorkomende oorzaken van abnormale vaginale afscheiding

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van vaginale afscheiding:

 • 📈 Hormonale schommelingen: Hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap of menopauze kunnen leiden tot veranderingen in de vaginale afscheiding.

 • 🦠 Bacteriële vaginose: Dit wordt veroorzaakt door een overgroei van schadelijke bacteriën in de vagina. Symptomen zijn onder andere een dunne, grijze of witte afscheiding met een sterke visachtige geur.

 • 🦠 Schimmelinfectie: Een veelvoorkomende oorzaak van abnormale vaginale afscheiding is een schimmelinfectie, meestal veroorzaakt door Candida albicans. Symptomen zijn onder andere dikke, witte afscheiding die lijkt op cottage cheese en jeuk of irritatie rond de vagina.

 • 🦠 Trichomoniasis: Deze seksueel overdraagbare infectie wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Trichomonas vaginalis. Symptomen zijn onder andere groene of gele afscheiding met een onaangename geur, jeuk en irritatie.

 • 🦠 SOA's: Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia en gonorroe kunnen ook abnormale vaginale afscheiding veroorzaken. Het is belangrijk om getest te worden als je vermoedt dat je een SOA hebt.

 • 🚫 Menopauze: Tijdens de menopauze neemt de oestrogeenproductie af, wat kan leiden tot dunner worden van het vaginale weefsel en verminderde afscheiding.

 • 💢 Allergische reacties of irritatie: Sommige vrouwen kunnen allergisch reageren op bepaalde zeep, douchegels of andere producten die in direct contact komen met de vagina, wat kan resulteren in irritatie en veranderingen in afscheiding.

 


Tips voor het onder controle houden van vaginale afscheiding

Hoewel sommige veranderingen in vaginale afscheiding onvermijdelijk kunnen zijn, zijn er stappen die je kunt nemen om de algemene gezondheid van je vagina te bevorderen:

1. Houd de vagina schoon en droog

Het is belangrijk om regelmatig te douchen, maar vermijd het gebruik van zeep of andere irriterende producten in de vagina. Deze kunnen de natuurlijke balans verstoren en irritatie veroorzaken. Dep na het douchen voorzichtig droog met een schone handdoek.

2. Draag ademend ondergoed

Kies voor katoenen ondergoed dat vocht absorbeert en de luchtstroom bevordert. Vermijd strakke synthetische materialen die vocht vasthouden en irritatie kunnen veroorzaken.

3. Vermijd irriterende stoffen en geurende producten

Gebruik geen geparfumeerde zeep, douchegel, intieme douches/sprays of tampons met geur. Deze producten kunnen de natuurlijke balans van bacteriën in de vagina verstoren en irritatie veroorzaken.

4. Vermijd overmatig wassen

Te veel wassen kan de pH-balans van de vagina verstoren, waardoor er meer kans is op infecties. Houd je aan één keer per dag met lauw water.

5. Veeg van voor naar achter

Reinig altijd van voor naar achter na een toiletbezoek om te voorkomen dat bacteriën uit het anale gebied in de vagina terechtkomen.

6. Wees voorzichtig tijdens seks: 

Het gebruik van condooms tijdens seks kan helpen bij het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) die vaginale infecties kunnen veroorzaken. Vermijd ook het gebruik van glijmiddelen of smeermiddelen die irritatie kunnen veroorzaken.

7. Vermijd overmatig gebruik van antibiotica 

Het onnodige gebruik van antibiotica kan de natuurlijke bacteriële balans in de vagina verstoren en infecties veroorzaken.

8. Onderzoek regelmatig je borsten en vagina

Breng regelmatig zelfonderzoek uit om eventuele veranderingen of afwijkingen op te merken. Als je iets ongewoons opmerkt, raadpleeg dan een arts voor verder onderzoek.

9. Onderhoud een gezonde levensstijl 

Een uitgebalanceerd dieet, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging kunnen allemaal bijdragen aan een gezonde vaginale flora.Zorg voor regelmatige en milde reiniging van de uitwendige geslachtsdelen met warm water. Vermijd het gebruik van sterke zeep of douchegels die de natuurlijke balans kunnen verstoren.

10. Verander maandverband, tampons of inlegkruisjes regelmatig

Om bacteriegroei te voorkomen.

11. Vermijd stress

Stress kan invloed hebben op je hormonen en de balans in je lichaam verstoren. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie.Door deze eenvoudige tips te volgen en je bewust te zijn van eventuele veranderingen in je vaginale afscheiding, kun je helpen om je vaginale gezondheid op peil te houden. Onthoud dat het normaal is om wat variatie in vaginale afscheiding te ervaren, maar als je merkt dat er grote veranderingen optreden of als je symptomen ervaart zoals pijn of irritatie, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen.

  

Wat de verschillende kleuren vaginale afscheiding zeggen

De kleur van vaginale afscheiding kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder hormonale veranderingen, seksuele opwinding, infecties of andere medische aandoeningen. Het is belangrijk om te weten dat elke vrouw uniek is en dat wat als normaal wordt beschouwd voor de ene persoon mogelijk niet normaal is voor een andere persoon.

Witte afscheiding

Een witte of melkachtige afscheiding zonder geur kan heel normaal zijn. Dit type afscheiding komt vaak voor tijdens bepaalde perioden van de menstruatiecyclus, zoals vlak voor of na de menstruatie. Het kan ook toenemen tijdens zwangerschap of gebruik van anticonceptiemiddelen zoals de pil.

Doorzichtige afscheiding

Doorzichtige, heldere afscheiding is meestal een teken van seksuele opwinding. Het kan ook voorkomen tijdens de ovulatie, wanneer het lichaam vruchtbaar is. Deze afscheiding helpt bij het vergemakkelijken van geslachtsgemeenschap en het bevorderen van de bevruchting.

Gele of groene afscheiding

Een gele of groene kleur van vaginale afscheiding kan wijzen op een infectie, zoals bacteriële vaginose of trichomoniasis. Deze infecties gaan vaak gepaard met andere symptomen zoals jeuk, een onaangename geur en irritatie. Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts voor diagnose en behandeling.

Bruine afscheiding

Bruine afscheiding kan optreden aan het begin of einde van de menstruatiecyclus. Het kan ook worden veroorzaakt door oude bloedresten die uit de baarmoeder komen. In sommige gevallen kan bruine afscheiding echter ook wijzen op een onderliggend probleem, zoals een infectie of afwijking in de baarmoederhals. Raadpleeg altijd een arts als je bezorgd bent over ongewone bruine afscheiding.

Rode of roze afscheiding

Rode of roze vaginale afscheiding buiten de menstruatieperiode kan verontrustend zijn. Het kan duiden op een aantal mogelijke oorzaken, zoals een vaginale infectie, cervicale poliepen, endometriose of zelfs baarmoederhalskanker. Als je dit soort afscheiding ervaart, is het essentieel om onmiddellijk medische hulp te zoeken voor evaluatie en behandeling.

Andere kleuren afscheiding

Naast de hierboven genoemde kleuren, kunnen er ook andere kleuren van vaginale afscheiding optreden die mogelijk afwijken van wat normaal wordt beschouwd. Bijvoorbeeld grijze afscheiding kan wijzen op een infectie zoals bacteriële vaginose en bloederige afscheiding kan duiden op een baarmoeder probleem of trauma.

Het is belangrijk om te onthouden dat alleen een arts de juiste diagnose kan stellen bij abnormale vaginale afscheiding. Als je merkt dat je afscheiding anders is dan normaal, gepaard gaat met andere symptomen of je zorgen maakt over je gezondheid, raadpleeg dan altijd een medisch professional voor advies en behandeling.

 

Wat betekent veel waterige afscheiding?

Veel vrouwen hebben weleens te maken gehad met een verandering in hun vaginale afscheiding. Het kan variëren van dik en wit tot dun en waterig. Nu zullen we ons focussen op de betekenis van veel waterige afscheiding. Wat veroorzaakt het en wanneer moet je je zorgen maken?

 

Waterige afscheiding: wat veroorzaakt het?


🥚 Ovulatie

Een veel voorkomende oorzaak van veel waterige afscheiding is ovulatie. Tijdens de ovulatieperiode produceert het lichaam meer slijm om de doorgang van sperma naar de eicel te vergemakkelijken. Dit slijm kan dun en waterig zijn, waardoor het gemakkelijker wordt voor sperma om door te zwemmen.

❤️‍🔥 Seksuele opwinding

Een andere mogelijke oorzaak van waterige afscheiding is seksuele opwinding. Wanneer een vrouw seksueel opgewonden raakt, neemt de bloedtoevoer naar haar geslachtsorganen toe, wat kan leiden tot een toename van vaginale afscheiding. Deze afscheiding kan ook wat waterig zijn.


🦠 Infecties zoals bacteriële vaginoses 

Soms kan veel waterige afscheiding worden veroorzaakt door een infectie. Een van de meest voorkomende infecties die dergelijke symptomen veroorzaken is bacteriële vaginose. Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt door een overgroei van bepaalde bacteriën in de vagina, waardoor er veranderingen optreden in de consistentie en geur van de afscheiding. Als je naast veel waterige afscheiding last hebt van een onaangename geur of jeuk, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose en behandeling.

Wanneer moet je je zorgen maken?

In de meeste gevallen is veel waterige afscheiding normaal en onschadelijk. Echter, er zijn situaties waarin het belangrijk is om medische hulp te zoeken:

 • 🩸 Als de waterige afscheiding gepaard gaat met bloedingen

 • 👃🏼 Als de afscheiding een onaangename geur heeft

 • 💢 Als er sprake is van hevige jeuk of irritatie

 • 🔥 Als je pijn of branderigheid voelt tijdens het plassen

 • 🤰🏽 Als je zwanger bent of denkt dat je zwanger kunt zijn

In deze gevallen kan het wijzen op een onderliggend probleem zoals een seksueel overdraagbare aandoening, een infectie of een hormonale onbalans. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en medische hulp te zoeken om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

 

Hoe kun je veel waterige afscheiding behandelen?

De behandeling van veel waterige afscheiding hangt af van de onderliggende oorzaak. Als het wordt veroorzaakt door ovulatie of seksuele opwinding, is er meestal geen behandeling nodig. In geval van een infectie zal je huisarts waarschijnlijk medicijnen voorschrijven, zoals antibiotica of antischimmelmedicatie, afhankelijk van de aard van de infectie.

Om vaginale gezondheid in het algemeen te bevorderen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen:

 • 👙 Draag katoenen ondergoed dat ademend is

 • 👙 Vermijd strakke kleding en synthetisch ondergoed

 • 💦 Was je vagina alleen met water; gebruik geen zeep of andere reinigingsmiddelen die irritatie kunnen veroorzaken

 • 🚫 Vermijd het gebruik van douches of sprays in de vagina

 • 🚰 Eet gezond en drink voldoende water voor een goede hydratatie

Houd er rekening mee dat iedere vrouw uniek is en dat variaties in vaginale afscheiding normaal kunnen zijn. Als je twijfelt over wat normaal is voor jou, raadpleeg dan altijd een medische professional.

 

Veel afscheiding na seks: oorzaken en mogelijke oplossingen

Veel vrouwen ervaren afscheiding na seksuele activiteit, wat heel normaal kan zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat de hoeveelheid en consistentie van afscheiding kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals hormonale schommelingen, gezondheidsproblemen of zelfs het gebruik van bepaalde anticonceptiemethoden. In dit stukje zullen we de mogelijke oorzaken van veel afscheiding na seks bespreken en enkele mogelijke oplossingen bieden.

Oorzaken van veel afscheiding na seks

 1. 💦❤️‍🔥 Arousal fluid:

Tijdens seksuele opwinding produceert het lichaam een natuurlijke smering, bekend als arousal fluid. Dit helpt bij het vergemakkelijken van geslachtsgemeenschap en vermindert wrijving. Na de seks kan deze smering uit het lichaam komen in de vorm van afscheiding.

 1. 💥🦠 Vaginale infecties:

Seks kan soms leiden tot een disbalans in de vaginale flora, waardoor je vatbaarder wordt voor vaginale infecties zoals bacteriële vaginose (BV) of een schimmelinfectie (zoals candida). Bij deze infecties kan er sprake zijn van toegenomen afscheiding die vaak gepaard gaat met andere symptomen zoals jeuk, branderigheid en een onaangename geur.

 1. 💢😖 Allergieën of irritaties:

Sommige vrouwen kunnen allergisch zijn voor bepaalde producten die tijdens seks worden gebruikt, zoals condooms, glijmiddelen of zelfs het materiaal van seksspeeltjes. Deze allergische reacties kunnen leiden tot toegenomen afscheiding en irritatie.

 1. 💦💕 Cervicale slijmproductie:

Het cervixslijm is een natuurlijke afscheiding geproduceerd door de baarmoederhals. Het kan variëren in consistentie en hoeveelheid gedurende de menstruatiecyclus. Na seks kan er meer cervicaal slijm vrijkomen als gevolg van stimulatie van de baarmoederhals.


 

Mogelijke oplossingen

 1. 🚿 Zorg voor goede hygiëne:

Houd je vagina schoon door dagelijks te wassen met lauw water en een milde zeep zonder parfum. Vermijd het gebruik van agressieve zeep, douchegels of vaginale sprays, omdat deze de delicate balans in de vagina kunnen verstoren.

 1. 👙 Draag ademend ondergoed:

Kies voor ondergoed gemaakt van katoen of ander ademend materiaal om vochtigheid en warmte in het genitale gebied te verminderen, wat kan helpen bij het voorkomen van overmatige afscheiding.

 1. 💢 Vermijd irriterende stoffen:

Als je vermoedt dat je allergisch bent voor bepaalde producten, vermijd deze dan tijdens seksuele activiteit. Kies voor hypoallergene condooms en glijmiddelen zonder parfum of chemicaliën.

 1. 🗣 Praat met een zorgverlener:

Als de afscheiding na seks gepaard gaat met andere symptomen zoals jeuk, branderigheid of een onaangename geur, is het raadzaam om contact op te nemen met een zorgverlener. Zij kunnen onderzoeken of er sprake is van een infectie en de juiste behandeling voorschrijven.

 1. 🧴 Vermijd overmatige intieme hygiëne:

Het kan verleidelijk zijn om te proberen overmatige afscheiding weg te spoelen door middel van douchen of het gebruik van vaginale deodorants. Echter, deze praktijken kunnen de natuurlijke balans in de vagina verstoren en irritatie veroorzaken. Het beste is om gewoon water te gebruiken en geen zeep of andere reinigingsmiddelen inwendig aan te brengen.


Wanneer moet je medische hulp zoeken?

In sommige gevallen kan veel afscheiding na seks wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat medische aandacht vereist. Als je last hebt van ongebruikelijke symptomen zoals bloederige afscheiding, pijn tijdens het vrijen, koorts of buikpijn, is het belangrijk om direct contact op te nemen met een zorgverlener.

Al met al is het hebben van afscheiding na seks meestal normaal en niets om je zorgen over te maken. Het is echter essentieel om aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in de hoeveelheid, geur of consistentie van de afscheiding. Door goede hygiënepraktijken te volgen en in geval van aanhoudende symptomen medische hulp te zoeken, kun je mogelijke problemen tijdig identificeren en behandelen.Vaginale afscheiding en zwangerschap

Als je zwanger bent, ondergaat je lichaam veel veranderingen, zowel fysiek als hormonaal. Een van de veel voorkomende veranderingen die zwangere vrouwen kunnen ervaren, is vaginale afscheiding. Het is belangrijk om te weten wat normaal is en wanneer je mogelijk medische hulp moet zoeken. Hier bespreken we de verschillende soorten vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap en wat ze kunnen betekenen.

 

Normale vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Het hebben van vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap is volkomen normaal en wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen in je lichaam. Deze afscheiding kan variëren in kleur, textuur en geur gedurende verschillende fasen van je zwangerschap.

Tijdens het eerste trimester kan de afscheiding dunner en wateriger zijn dan normaal. Dit komt door een toename van oestrogeen in je lichaam. De kleur kan variëren van helder tot witachtig of lichtgeel.

In het tweede trimester kan de afscheiding dikker worden en een melkachtige textuur krijgen. Dit wordt veroorzaakt door een toename van vaginaal slijm als gevolg van verhoogde bloedtoevoer naar het gebied.

Het derde trimester brengt weer andere veranderingen met zich mee: de afscheiding kan dikker en slijmeriger worden. Sommige vrouwen merken ook dat de afscheiding een licht roze of bruine kleur kan hebben, wat kan duiden op het verlies van de slijmprop die de baarmoederhals afsluit.

Abnormale vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Hoewel vaginale afscheiding normaal is tijdens de zwangerschap, zijn er bepaalde tekenen waar je op moet letten, omdat ze kunnen wijzen op een infectie of andere medische aandoening:

 1. 💢 Jeuk en irritatie: Als je last hebt van intense jeuk en irritatie in combinatie met abnormale afscheiding, kan dit wijzen op een schimmelinfectie zoals candidiasis. Het is belangrijk om hierover met je zorgverlener te praten, omdat sommige behandelingen tijdens de zwangerschap veiliger zijn dan andere.

 2. 👃🏼 Vaginale geur: Een onaangename geur kan wijzen op bacteriële vaginose, een veel voorkomende infectie bij zwangere vrouwen. Het kan gepaard gaan met dunne grijswitte afscheiding. Het is belangrijk om dit te laten controleren door je zorgverlener om verdere complicaties te voorkomen.

 3. 🟢 Groene of gele afscheiding: Als je merkt dat je afscheiding groen of geel van kleur is en gepaard gaat met een onaangename geur, kan dit duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) zoals trichomoniasis. Het is essentieel om dit onmiddellijk met je zorgverlener te bespreken voor een juiste diagnose en behandeling.

 4. 🩸 Bloederige afscheiding: Hoewel lichte spotting tijdens de zwangerschap normaal kan zijn, moet elke vorm van bloederige afscheiding serieus worden genomen. Het kan wijzen op een miskraam, placenta previa of andere complicaties. Neem altijd contact op met je zorgverlener als je bloedingen hebt.

 

Geelgroene afscheiding tijdens de overgang: Wat je moet weten

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin haar vruchtbaarheid afneemt en ze stopt met menstrueren. Tijdens deze periode kunnen er verschillende veranderingen optreden in het lichaam, waaronder veranderingen in de vaginale afscheiding. Een veelvoorkomende vraag die vrouwen hebben is of geelgroene afscheiding normaal is tijdens de overgang. In dit laatste stukje zullen we deze vraag beantwoorden en meer informatie geven over dit onderwerp.

 

Wat veroorzaakt geelgroene afscheiding tijdens de overgang?

Geelgroene afscheiding tijdens de overgang kan verschillende oorzaken hebben. Een van de belangrijkste redenen is een verandering in hormoonniveaus. Tijdens de overgang neemt het niveau van oestrogeen af, wat kan leiden tot veranderingen in de vaginale flora en pH-waarde. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot veranderingen in de kleur en consistentie van de vaginale afscheiding.

Een andere mogelijke oorzaak van geelgroene afscheiding tijdens de overgang is een infectie. Hoewel infecties minder vaak voorkomen tijdens deze periode, kunnen ze nog steeds voorkomen. Bacteriële vaginose of een schimmelinfectie zoals candidiasis kunnen beide leiden tot abnormale vaginale afscheiding, waaronder geelgroene afscheiding.

 

Wanneer moet je je zorgen maken?

In de meeste gevallen is geelgroene afscheiding tijdens de overgang normaal en onschadelijk. Echter, er zijn situaties waarin het raadzaam is om medische hulp te zoeken. Je moet je zorgen maken als:

 • 👃🏼 De afscheiding een sterke geur heeft

 • 💢 Je last hebt van jeuk of een branderig gevoel

 • 🩸 Er sprake is van bloedingen buiten de menstruatie

 • 💥 De afscheiding gepaard gaat met pijn in de onderbuik

 • 📈 De afscheiding aanhoudt of verergert

In deze gevallen is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Zij kunnen de oorzaak van de symptomen vaststellen en indien nodig behandeling voorschrijven.

 

Hoe kun je geelgroene afscheiding tijdens de overgang behandelen?

Afhankelijk van de oorzaak van de geelgroene afscheiding, kan behandeling variëren. Als het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, kan het gebruik van vaginale moisturizers of glijmiddelen helpen om ongemak te verminderen en de vaginale flora in balans te brengen. Het dragen van katoenen ondergoed en het vermijden van strakke kleding kan ook bijdragen aan een gezonde vaginale omgeving.

Als de geelgroene afscheiding wordt veroorzaakt door een infectie, zal de behandeling gericht zijn op het bestrijden van de onderliggende oorzaak. Dit kan variëren van het voorschrijven van antibiotica of antischimmelmedicatie tot het aanbevelen van probiotica om de vaginale flora te herstellen.

Hoe kun je geelgroene afscheiding tijdens de overgang voorkomen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om geelgroene afscheiding tijdens de overgang volledig te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen:

 • 🚿 Houd je vagina schoon en droog

 • 🧴 Vermijd het gebruik van geparfumeerde zeep of intieme producten

 • 👙 Draag ademend katoenen ondergoed

 • 👖 Vermijd strakke kleding

 • ✅ Oefen veilig seksueel gedrag uit

Het is ook belangrijk om regelmatig controles bij je huisarts te laten doen, zodat eventuele veranderingen in de vaginale gezondheid kunnen worden opgemerkt en behandeld.

  

Conclusie: welke vaginale afscheiding is normaal? 

Vaginale afscheiding  is een normaal onderdeel van het vrouwelijk voortplantingssysteem en helpt bij het handhaven van een gezonde vagina. De kleur en geur van de afscheiding kunnen echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Normale afscheiding is meestal helder of witachtig van kleur, terwijl abnormale afscheiding kan duiden op een infectie of andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om veranderingen in kleur of geur op te merken, omdat dit kan wijzen op een onderliggend probleem zoals een infectie. Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt of bezorgd bent. Het is belangrijk om open en eerlijk met uw arts te communiceren over uw symptomen en medische geschiedenis, zodat zij een nauwkeurige diagnose kunnen stellen en de juiste behandeling kunnen voorschrijven indien nodig.

Door goede persoonlijke hygiëne te handhaven en bewust te zijn van eventuele veranderingen, kun je bijdragen aan het behoud van een optimale vaginale gezondheid.

Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap is meestal ook normaal en wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam. Het kan variëren in kleur, textuur en geur gedurende verschillende fasen van de zwangerschap. Echter, als je abnormale symptomen ervaart zoals jeuk, onaangename geur, groene/gele afscheiding of bloedingen, is het belangrijk om dit te bespreken met je zorgverlener. Zij kunnen bepalen of er sprake is van een infectie of andere medische aandoening die behandeling vereist. Onthoud dat elke zwangerschap uniek is en dat het raadplegen van een professional altijd de beste optie is wanneer je twijfelt.

Last van veel waterige afscheiding? Dit kan normaal zijn en veroorzaakt worden door ovulatie of seksuele opwinding. Het kan echter ook wijzen op een onderliggend probleem zoals een infectie. Als je twijfelt of je zorgen maakt over je vaginale afscheiding, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose en behandeling.

En als laatste… als je last hebt van geelgroene afscheiding tijdens de overgang, dan hoef je je meestal geen zorgen te maken. Echter kan het soms wijzen op een onderliggende infectie. Het is belangrijk om alert te zijn op andere symptomen zoals sterke geur, jeuk of pijn, en contact op te nemen met een arts als deze optreden. Het volgen van goede hygiënepraktijken en het vermijden van irritatie kunnen helpen om geelgroene afscheiding te voorkomen of verminderen. Raadpleeg altijd een medisch professional voor een juiste diagnose en behandeling.

Reacties
Laat een reactie achter
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je kan bij naam 'anoniem' invullen als je anoniem wilt reageren.